Lära sig blackjack

Blackjack är ett klassiskt kortspel de flesta är bekant med i någon utsträckning. Kanske har man spelat det själv eller åtminstone sett det spelas i film eller tv. Om ens relation till spelet är rätt så begränsat är detta det perfekta artikel att läsa, för här tar vi ett titt på hur spelet fungerar och ger några praktiska tips på hur man förbättrar sin vinstchans.

Grunderna i blackjack är väldigt enkla. Alla spelare och dealern får två kort var. Alla kort utom dealerns andra kort är öppet och det gäller att få en bättre hand än dealern i slutet av rundan för att vinna.

Blackjack är även känt som 21 och detta är den bästa handen möjligt i spelet. För att få detta på endast två kort behöver man ett kort värt 10 (tio, knekt, dam, kung) och ett värt 11 (ess). Denna hand kallas då blackjack och med denna vinner man direkt 1,5 gånger insatsen.

Få man varken man själv eller dealern blackjack går man bordet runt och alla får chansen att förbättra sin hand. Detta kan man göra genom att dra fler kort, dela på sina kort och göra två händer (varje av vilka får ett extrakort direkt och sedan får man välja vad man gör med varje hand) eller dubbla sin insats och dra endast ett kort till. Är man dock nöjd med sin hand kan man passa på en gång och låta turen gå vidare till nästa.

Det intressanta med blackjack är att det är ett spel med en hel del slump, men det finns alltid ett drag som är statistiskt mer sannolikt att leda till vinst än någon annat och vet man bara vad detta är kan man maximera sin chans att vinna.

Allt man egentligen behöver göra är att leda upp en blackjacktabell som i väldigt enkelt format förklarar vad de bästa draget är utifrån ens egna kort och dealerns öppna. Eftersom det dock finns ett antal olika varianter man kan spela gäller det att man bekräftar att tabellen är inriktad på just den versionen. Annars kan resultatet bli mindre optimalt.